Förra året var första gången vi odlade squash. I slutet av säsongen fick två frukter växa sig extra stora, så jag kunde spara frön ifrån dem.
Vi hade två olika sorter, en vanlig squash och en som heter Eight ball. Båda sorterna grodde för mig i våras. De runda tyckte jag att jag fick lite dåligt av i första sådden. Så satte ett gäng till. Då grodde varenda frö.
Förra året hade vi 3 stycken plantor. I år har vi 12 stycken… Och nu har de växt sig så stora så vi knappt hinner skörda dem förrän fler växer sig stora!
Nackdel med att ta frön från squash
Det är inte någon garanti att du får samma sort squash när du tar frön. Men jag tänkte så här – testa ska man alltid göra och så länge det blir en squash så är ju det bra! Bilden ovan visar tydligt vilken skillnad det kan bli mellan olika plantor. Några plantor ger ovala squash medan andra är tydligt runda, precis som de vi hade förra året.
Giftig squash
Det finns en annan nackdel med att ta frön från odlad squash. De kan nämligen gå och bli giftiga (besk smak). Detta är väldigt sällsynt men det har hänt i enstaka fall och den squashen ska man inte äta, det påstås att folk till och med dött av det. Men här finns det en enkel lösning – provsmaka squashen innan du lagar mat på den! Smakar den ok är det bara att köra vidare. Alla våra har smakat bra. De runda inbillar jag mig faktiskt att de är godare i år än förra året. Det kan hända att det beror på att vi vattnat lite bättre i år än förra året.
Skörda när det passar dig
En del tycker att stora squash lätt blir träiga och föredrar dem små, som de som säljs i butik.
Jag och sambon föredrar dem däremot större, och upplever dem inte alls träiga. En squash väger för det mesta mellan 1 och 2 kg när vi tar dem från plantan. Oftast har det då bildats större kärnor i mitten av frukten men de är bara att ta bort och sedan tillaga resten.