Så odlar du egna groddar

Vi har gått över till att äta vegetariskt ett par dagar i veckan och har därmed fyllt upp skafferiet med bland annat bönor och linser. Efter ett tag insåg vi att vi föredrar röda linser framför de gröna. Men nu kommer de gröna till användning igen! Jag har nämligen provat att göra groddar på dem.

Groddar på gröna linser – gott och enkelt

Det finns speciella lådor du kan köpa för att göra groddar i. Men du kan även göra egna.

groddar

Här har jag använt mig av plastlådor. I botten gjorde jag små hål med hjälp av en ritsspets. Om hålen först görs mot en skärbräda och därefter lyfter lådan från underlaget och trycker igen ritsspetsen någon cm så upptäckte jag att risken blev mindre att plasten sprack upp. Lådan med hål ställde jag sedan i en annan låda. När jag sköljer groddarna droppar vattnet ner i den andra.

Jag lät 1 dl gröna linser ligga i ungefär ½ L vatten över natten, därefter hällde jag av vattnet och sköljde dem innan de hamnade i min groddlåda och ställdes på en mörk plats. Groddarna sköljdes 2 gånger om dagen. Efter 3-4 dagar hade vi fått fina, välsmakande groddar. Men det blir väldigt mycket på 1 dl torra linser, nästa gång kommer jag därför göra på bara ½ dl.

I lådan bredvid syns alfalfagroddar. Av dem tog jag 1 msk frön och tyckte det blev ganska lagom. Dessa kommer jag inte göra i groddlåda nästa gång, utan jag kommer istället ha dem i en stor glasburk med ett finmaskigt nät som lock som gör sköljningen lite enklare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s