Flytta en rabarberplanta

En bra tidpunkt att flytta en rabarberplanta är våren eller hösten. Anledningen till detta är att plantan då störs minst, roten är till stor del i vila dessa perioder på året.

Vi hade ett hörn i trädgården som såg allmän risigt ut. Här satt olika blommor i vad som kanske varit ett försök till en rabatt, en varmkompost och en stor rabarberplanta.

SONY DSC

En septemberdag 2013 fattade jag spaden och försökte gräva upp rabarberplantan för att flytta till ett lite mer välplanerat land.

SONY DSC

Om du ska flytta på en rabarberplanta måste du tänka på att gräva djupt, rötterna kan nämligen växa djupt och det gäller speciellt en gammal planta som vår var.

Det här hade kunnat varit ett perfekt tillfälle att dela min planta, men eftersom jag bara hade en plats som den kunde sitta på så grävde jag ner den som den var. Då du sätter ner rabarberplantan på sitt nya ställe är det viktigt att knopparna hamnar i samma höjd som jorden, sätter du ner den för högt kan det bli för blött och det kan börja att ruttna.

Vi rörde knappt plantan året därefter utan lät rabarberplantan lägga energi på att återhämta och etablera sig.

rabarber1c

Och så här fin såg den ut våren 2015, redo att börja skörda! Åren därefter har vår rabarberplanta fortsatt växa till sig och ger oss riklig med skörd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s