En rhododendrondal i vår egen trädgård

En sak som är helt fantastiskt med Norrköping är rhododendrondalen som ligger längs Motala ström. 2016 bestämde min sambo att vi skulle ha en egen rhododendrondal, i vår trädgård. Sagt och gjort, han fattade spaden. Och grävde, och grävde och…

rhododendroland1a

Det har blivit en stor förbättring här mot innan! Förr växte det kirskål och mossa på baksidan av paviljongen. Nu har vi över 20 stycken olika rhododendron, och fåtal azalea. Vi är alltid noga att titta på beskrivningen av rhododendron innan vi köper något nytt. De som blir stora går bort, de flesta av våra uppskattas till att bli 0,5-1 m höga.

rhododendroland1b

Vi har medvetet lämnat gott om utrymme mellan thujahäcken och växterna. Hur många säckar med täckbark som gick åt vill jag egentligen inte veta. Tror jag slutade räkna efter nr 20.

rhododendroland1d

Första året var ett experimentår. Sambon fastnade även för hortensia men det kändes inte rätt, så förra året fick de flytta till andra rabatter. Den vita lavendel precis bredvid min kisse trivdes riktigt bra där, den har blivit typ 10 gånger så stor. Då sambon i vintras pratat mycket om att renodla den här rabatten (dvs mest rhododendron) så har lavendeln också flyttat till ny plats.

rhododendroland1e

Men något som kommer få vara kvar är benveden runt körsbärsträdet. Lite tråkigt att se att de var så här fina 2016, minst två av dem kommer nog bli ersatta med nya i år. Jag tror mycket berodde på att vi inte vattnade tillräckligt förra året (dock ville vi inte slösa, då det inte så långt från oss rådde bevattningsförbud).

rhododendroland1c

I slutet av rabatten sitter det tre stycken amerikanska blåbär. De fick i höstas sällskap av ytterligare två, som under sommaren suttit i stora krukor. Benved och amerikanska blåbär kommer få vara kvar här. Hoppas jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s